یکی از مهمترین دغدغه های زندگی والدین آگاه تربیت صحیح فرزندان است. امروزه توصیه میشود وقتی زوجین تصمیم به فرزندآوری میکنند از همان ابتدا مطالعه و آموزش اصول فرزندپروری را سرلوحه قرار دهند و ذهنشان را از مبانی صحیح و علمی تربیتی غنی کنند.
طبیعی است که هر والدی در تربیت فرزندش دچار خطا و اشتباهی بشود اما میتوان این کاستی ها را به حداقل رساند تا آینده روشنتری برای فرزندان ترسیم کرد. متخصصان روانشناس با آموزش مهارت های فرزندپروری به کمک زوجین شتافته اند تا مطلوب ترین رفتارها در محیط خانه و خانواده اتفاق بیفتد.
آیا شما از اینکه والد شده اید احساس خوبی دارید؟
آیا از روند تربیتی فرزندتان احساس مثبتی میکنید؟
آیا در تربیت فرزند با همسرتان تفاهم دارید؟
آیا فرزند شما رفتار اجتماع پسند و بهنجاری دارد؟
آیا از نیازهای متناسب با شرایط اواطلاع کافی دارید؟
باورهای اشتباهی در این رابطه وجود دارد که بچه ها خودشان بزرگ میشوند! خودشان یاد میگیرند درست رفتار کنند! یا با تولد فرزند بعدی رفتارهای بچه من خوب میشود!
این تفکرات به کلی اشتباهند؛ اگر شما ضعف و ایرادی در رفتار و تربیت فرزندتان میبینید باید به آن توجه کنید و آگاهانه آن را اصلاح کنید. به خاطر داشته باشید فرزندان شما آینه رفتاری شما هستند و تمام چیزهایی که از شما ببینند را تقلید خواهند کرد. برای داشتن فرزندی آرام باید خود تلاش برای آرام بودن کنید.
- برای صداقت داشتن فرزندتان از ابتدا با وی صادق باشید.
- برای داشتن اعتماد به نفس حتما حس ارزشمندی و دوست داشته شدن را به وی منتقل کنید.
- به فرزندتان احترام بگزارید و برای شخصیتش ارزش قائل شوید.
- برای بازی و گفتگو با فرزندتان وقت بگزارید و به او توجه کنید.
- رفتارهای مثبت وی را تشویق و تحسین کنید، اینگونه به او نشان داده اید که متوجه رفتار مثبتش هستید و کمک میکنید تا این رفتارها نهادینه شوند. به شکل کلامی مثل اینکه آفرین که اسباب بازی ات را سر جایش گذاشتی و رفتاری مثل لبخند زدن، چشمک زدن و دست روی شانه گذاشتن.
- گاهي كارهايي را كه كودك واقعا علاقمند به انجام آنها ميباشد را به عنوان جايزه در بگیرید، مانند انجام يك بازي، خواندن يك داستان يا رفتن به سينما و يا يك گردش دسته جمعي باشد. گاهي هم از وسايل و اشياء مورد علاقه كودك براي پاداش دادن استفاده کنید مانند اسباب بازي. مثال: اگر اطاقت را امروز مرتب كني آن اسباب بازي كه دوست داري برايت ميخرم.
- به فرزندتان باج ندهید! باج دادن به معنای پاداشی است که قبل از انجام رفتار صحیح داده ميشود و يا در مقابـل انجام كار غلط و نادرست پرداخت ميشود.
- زمانیکه کار اشتباهی انجام داد از تنبیه کلامی و رفتاری اجتناب کنید و درصورت لزوم از روش محروم سازی و نادیده گرفتن استفاده کنید. چون اطاقت را مرتب نکردی نمیتوانی این کارتن را ببینی و توجه نكردن یعنی هیچ گونه نگاه و کلام و لمسی در برابر بدرفتاری ها و قشقرق های کودک انجام ندهید. اینکار باعث كاهش انجام رفتـار اشتباه ميشود.
- با فرزندتان رفتار قاطعانه داشته باشید. منظور داشتن صمیمیت در عین جدیت است. رفتار قاطعانه با رفتار پرخاشگرایانه متفاوت است. شما به هیچ وجه نباید با فرزندتان پرخاشگری کنید.
- مسئوليت امور منزل و فرزندان را با همسرتان تقسيم كنيد و با یکدیگر همکاری کنید.
- برای فرزندتان قوانینی بگزارید و برای اجرای آنها استمرار داشته باشید. قوانين بايد به صورت مثبت بيان شوند و به كودكان بگويند كه (چه كاري را بايد انجام دهند) به جاي آنكه (چه كاري را انجام ندهند). به عنوان مثال (آرام راه برو) به جاي (ندو).
- تعيين قوانين از اصول مهم و اوليه در تربيت كودك است. كودك ابتدا بايد از قوانين آگاه شود و سپس با تداوم انجام، اين قوانين به صورت مهارت در خواهد آمد. مثل نظم و ترتیب در خانه.
- انتظارات غير واقع بينانه اي از كودك كه با سطح رشد وی متناسب نيست نداشته باشید. برخی كودكان را بالغين كوچكي ميدانند كه همه توانايي هاي بالغين را دارا هستند. براي مثال كودك 2 ساله نمیتواند به خوبي و با تميزي كامل با قاشق و چنگال غذاي خود را بخورد. نباید از وی انتظاری خارج از ظرفیت و توانایی داشته باشید.
- كودكان با يكديگر متفاوت هستند و تواناييهاي آنها مشابه هم نيست. هرگز فرزندتان را با دیگری مقایسه نکنید.
- به کودکتان حق انتخاب بدهید و اجازه دهید در تصمیم گیری ها شرکت کنند.
سنین ابتدایی فرزند نقش بسزایی در شکل گیری شخصیت آنها ایفا میکند، اگر در مراحل اولیه والدین بتوانند ارتباط خوبی با فرزندشان بسازند به مراتب با بزرگتر شدن فرزند و مواجه شدن با چالشهایی مثل بلوغ و نوجوانی هم کار والدین آسانتر است.
امروزه این امکان فراهم است تا شما برای داشتن زندگی و رابطه والدفرزندی با کیفیت تر به شناخت بهتری از خودتان، همسر و فرزندتان برسید.شما میتوانید درخواست مشاوره حضوری، مشاوره تلفنی و آنلاین و همچنین ارزیابی توسط تست های روانشناسی شخصیت خود را با روانشناس متخصص ثبت کنید.