برخورد صحیح با نوجوانان یکی از مهمترین بخش های تربیتی است که می بایست توسط خانواده ها با اهمیت شمرده شود. مشاجره بین نوجوان و والدین طبیعی است ولیکن اینکه چطور این بحث و کشمکش ها مدیریت شود نیازمند آموزش علمی و اصولی است.
امروزه به دلیل رشد روزافزون فناوری و تکنولوژی فرزندان خیلی سریعتر مراحل رشدی خود را طی میکنند و ممکن است این مهم منجر به شکاف بین نسلی بیشتری شود. سنین نوجوانی یکی از حساس ترین مراحل زندگی هر فرد است چرا که در این دوره افراد از مرحله کودکی گذار و به مرحله جوانی نزدیک میشوند. طبیعی است که میل به استقلال و خودمختاری و همچنین الگو قرار دادن همسالان و تغییر عقاید و باورها متضاد از آنچه در خانه تجربه میکنند، افکار و رفتار آنها را هدف قرار میدهد.
هر والد آگاهی میباست اطلاعات خود را در مورد این مرحله از زندگی فرزندش ارتقا دهد. به نکات حائز اهمیتی در این رابطه اشاره میکنیم:
نکات مهم در مورد برخورد صحیح با نوجوانان
- توجه داشته باشید که نقطه نظرات و جر و بحث های فرزند عادی است و این نشانه بد بودن یا بد شدن فرزند نیست.
- نوجوان بحث می کند و با این روش قصد دارد تا توانایی های جدید خود را به خود و خانواده ثابت کند. در چنین شرایطی مهم است که والدین وارد چنین جر و بحث هایی نشوند.
- گاهی ممکن است احساس علاقه و عشق والدین نسبت به فرزند نوجوان تبدیل به احساس خشم و تنفر شود. از این احساس ها نباید تعجب نکرد. این ماهیت متعارض و چندگانه فرزند با والدین است.
- آن چه مهم است این که فرزند به شدت به انظباط، ثبات و رفتارهاي يك نواخت از سوي والدين احتياج دارد. مهم است که قواعد و قوانین مناسبی برای او تعیین شود.
- به رفتارهای صحیح نوجوان باید پاداش مناسب با سن او داده شود و در صورتی که انتظارات و قواعد را رعایت نکرد، جريمه هايي که متناسب با سن او باشد.
- ايستادگي بر آن چه تعيين مي شود. به این برخورد قاطعیت یا به عبارت دیگر جدیت گفته می شود. جدیت در کنار صمیمیت بهترین نوع رفتار با فرزندان است.
- مهم است که در رابطه با نوجوانان، احساسی عمل نشود.
- فرزندان به خصوص نوجوانان اگر به این نتیجه برسند که والدین در مطالبی که می گویند جدی نیستند، انتظارات را تامین نخواهند کرد.
- توافق و هماهنگي والدين با هم بسیار بسیار مهم است.
- اگر والدین با هم همراه نباشند، در مدیریت فرزندان خود و به خصوص فرزند نوجوان دچار مشکالت جدی خواهند شد. بنابراین، ضروری است والدین به صورت يکنواخت و يکسان و هماهنگ با هم عمل کنند.
- زمان اختلاف جدي با فرزند از مهارت حل اختلاف استفاده شود. مهارت حل اختلاف، یکی از مهارت هایی است که می توان مشکالت و مسایل را به بهترین نحو حل کرد به صورتی که هم والدین و هم فرزند از تصمیم نهایی راضی باشند.
- برای خودتان به عنوان والد نیز زماني را در نظر بگيريد كه به اولويت ها و برنامه هاي خود رسيدگي كنيد حتی اگر مدت زمان این توجه و رسیدگی روزانه 15 دقیقه باشد.
- سرگرمي و تفريحي برای خود به صورت هفتگی در نظر داشته باشید.
- همراه همسر، دوستان و فرزندان تان ورزش و فعالیت بدنی کنید.
- با والدین دیگری که فرزند نوجوان دارند صحبت كنيد.
- به انتظارات غیر منطقی، بیش از حد یا بی دلیل فرزندتان، نه بگوييد. مهارت قاطعیت به شما کمک می کند تا با نحوه نه گفتن آشنا شوید.
- به ابعاد معنوي زندگي خود توجه داشته باشید. با دوستان، آشنایان و افرادی که هم عقیده شما هستند ارتباط بیشتری داشته باشید.
- بین كار و زندگي خود تعادل مناسبي را برقرار کنید. اگر به فرزند خود و زندگی خانوادگی خود اهمیت قائل هستید.
- مهم است که زماني را براي زندگي خانوادگي خود اختصاص دهید و از زمان کار خود بکاهید. همسر و فرزندان علاوه بر درآمد و پیشرفت کاری شما، به شخص شما بیشتر نیازمنداند. به همین دلیل، اوقات خانوادگی را برای کسب درآمد و آینده بهتر برای همسر و فرزندان از بین نبرید.
- در طی اوقات دور هم جمع شدن و گفت و گوی های خانوادگی حتماً تلويزيون يا راديو خاموش باشد. تلویزیون، رادیو و وسایلی از این قبیل، فرصت های زندگی خانوادگی را از خانواده ها ربوده اند. اگر هم تلویزیون می بینید، بعد از اتمام فیلم ها وسریال ها، فرصت خوبی است که در مورد آن چه در فیلم رخ داده است با هم به گفت و گو بپردازید و دیدگاه ها و نظرات خود را باز، صریح و روشن بیان کنید.
- در خلال، گفت و گوی های خانوادگی، ديدگاه هاي خود را در مورد وقایع اطراف خود بیان کنید. الزام نيست از این اوقات خانوادگی به عنوان، فرصتی برای سخنراني استفاده كنيد. بلکه، بیان نظر و عقیده شما در مورد همان موضوعات برای فرزندان کافی است که دیدگاه های سالم را بیاموزند.
- جدا از فرزندان، زمانی را برای صحبت كردن با همسر خود در مورد موضوعات مربوط به خانواده اختصاص دهید. در مورد آن چه مربوط به فرزندان است با وی صحبت کنید تا ديدگاه و نقطه نظرات شما مشترک و يکسان باشد.
- سعی کنید در رابطه با فرزندان خود یکسان با همسرتان برخورد کنید حتی اگر کاملاً با دیدگاه وی نیز هماهنگ و همسو نیستید. آن چه در زندگی خانوادگی مهم است مشترک بودن ديدگاه شماست.
- با افرادي كه فرزندان نوجوان دارند صحبت كنيد و اوقاتی را با آنان بگذرانید. در این صورت متوجه خواهید شد که نوجوانان ديدگاه هاي مشتركي در مورد موضوعات مختلف دارند و همچنین، مشکالت خانواده ها نیز یکسان است.
- به جای این که به رفتارهای فرزند خود، برچسب بد یا خوب یا برچسب های نامناسب بزنید، رفتارهاي آنان را به ويژگي هاي سني آنان ربط دهيد.
فرزندان شما مهمترین سرمایه ی زندگی شما هستند. هرچه بیشتر برای رشد صحیح و اصولی آنها تلاش کنند نتیجه بهتر و رضایت بخش تری خواهید دید.
این امکان برای شما فراهم است تا درخواست مشاوره حضوری، مشاوره تلفنی و آنلاین و همچنین ارزیابی توسط تست های روانشناسی شخصیت خود را با روانشناس متخصص ثبت کنید.